اِنَّ الْحَسَناتِ یُذْهِبْنَ "السَّیِّئاتِ " ////
وَأَقِمِ الصَّلاَةَ طَرَفَیِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّیْلِ إِنَّ الْحَسَنَاتِ یُذْهِبْنَ السَّـیِّئَاتِ ذَلِکَ ذِکْرَی لِلذَّاکِرِینَ
و نماز را در دو طرف روز و اوایل شب که نزدیک روز است برپا دار (نماز صبح را در نیمه اول روز و ظهر و عصر را در نیمه دوم آن و مغرب و عشا را در اوایل شب بخوان) که به یقین نیکیها (که نماز در رأس آنهاست) گناهان را از بین میبرد (پلیدی گناه را از نفس، مفاسد آن را از آفاق، سیاهی آن را از نامه عمل و استحقاق عذاب را از عامل میزداید)، این تذکری است برای یادکنندگان. {ترجمه آیت الله مشکینی ره}
امید بخشترین آیه :
«ابوحمزه ثمالی» از یکی از دو امام گرانقدر حضرت باقر و یا صادق - که درود خدا بر آنان باد - آورده است که میفرمود: روزی امیرمؤمنان رو به مردم نمود که هان ای بندگان خدا، کدامین آیه از همه آیات امیدبخشتر است؟
در پاسخ پرسش آن حضرت، یکی گفت: این آیه شریفه که می فرماید: «اِنّ الله لایغفر ان یشرک به و یغفر ما دون ذلک لمن یشاء»،خدا این را که به او شرک ورزیده شود نمیآمرزد و فروتر از آن را برای هر که بخواهد میآمرزد. آن حضرت فرمود: این آیه بسیار امید بخش است امّا پاسخ من نیست.
دیگری گفت: این آیه شریفه پاسخ شماست که میفرماید: و هرکس کار بدی کند و یا به خویشتن ستم روا دارد آنگاه از خدا آمرزش بخواهد، خدا را آمرزنده و مهربان خواهد یافت. «و من یعمل سوءً...»
امیرمؤمنان فرمود: این هم امیدبخش است امّا پاسخ من نیست.
نفر سوّم گفت: پاسخ مورد نظر شما این آیه است که میفرماید: «قل یا عبادی الذین اسرفوا علی انفسهم لا تقنطوا...»
بگو هان ای بندگان من که بر خود زیاده روی نمودهاید، از رحمت خدا نومید نشوید.
حضرت فرمود: این آیه نیز امید بخش است، امّا پاسخ پرسش من نیست.
نفر چهارم گفت: پاسخ پرسش شما این آیه است که میفرماید: «و الّذین اذا فعلوا فاحشة او ظلموا انفسهم...»
و آنانکه چون به کار زشتی دست یازند یا برخود ستم روا دارند، خدا را به یاد میآورند و برای گناهانشان آمرزش میخواهند.
آن بزرگوار فرمود: این آیه نیز بسیار امیدبخش است امّا پاسخ من نیست. اینجا بود که دیگر کسی پاسخی نداشت تا بگوید، و آنگاه امیرمؤمنان رو به مردم کرد و فرمود: چرا پاسخ نمیدهید؟!
گفتند: به خدای سوگند دیگر چیزی نمیدانیم.
سپس خود آن گرانمایه عصرها ونسلها فرمود: از شخصیت محبوب و گرانمایهام پیامبر شنیدم که میفرمود: امید بخشترین آیه قرآن این آیه شریفه است که میفرماید: و نماز را در دو سوی روز و نیز آغازین ساعات شب بر پادار؛ چرا که نیکیها، بدیها را از میان میبرد. «انّ علیّاعلیه السلام اقبل علی الناس فَقالَ: اَیّة آیة ارجی عندکم؟ فقال بعضهم: اِنّ الله لایغفر أَنْ یشرک به... قال: سمعت حبیبی رسول الله صلی الله علیه وآله وسلم یقول: ارجی آیة فی کتاب الله: و اقم الصلوة طرفی النهار و زلفاً من اللیل ان الحسنات یُذهبن السیّئات...»
و آنگاه پیامبر خدا رو به من کرد و فرمود: علی جان، به خدایی که مرا به رسالت برگزید، هر یک از شما مردم برای وضوی نماز به پاخیزد، گناهانش فرو میریزد؛ و هنگامی که به بارگاه خدا رو آورد، و با دل و جان نماز را به پا دارد، چیزی از گناهانش نمیماند، و پس از نماز بسان روزی میشود که تازه از مادر ولادت یافته است. و اگر میان دو نماز گناهی از او سر زند، با نماز دوّم آمرزیده میشود و همین گونه تا نماز پنجم.
سپس فرمود: یا علی انّما منزلة الصلوات الخمس لأُمتی کنهر جار عَلی باب احدکم... علی جان! موقعیت نمازهای شبانهروزی برای جامعه و امت من، بسان نهر و جویبارِ لبریز از آبی است که بر درخانه شما روان است. شما در مورد کسی که در بدن او گرد و غباری باشد و روزی پنج مرتبه در چنین جویباری خود را شستشو دهد، چه میپندارید؟ آیا باز هم در بدن او گرد و چرکی میماند؟ به خدای سوگند که نمازهای پنجگانه و نقش پاک کننده آنها این گونه است. فکذلک و اللّه الصّلوات الخمس
تفسیر مجمع البیان